Maksymalna pojemność pudełka

Pytania o rozwiązania zadań.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Erux0
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 8
Rejestracja: 21 sty 2021, 21:04
Podziękowania: 10 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Maksymalna pojemność pudełka

Post autor: Erux0 »

Pudełko skonstruowano poprzez wycięcie kwadratów z każdego rogu kartki o wymiarach 14x20, a następnie złożenie boków. Znaleźć długość boku kwadratów, które powinny zostać wycięte w celu uzyskania maksymalnej pojemności pudełka.
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3527
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1936 razy

Re: Maksymalna pojemność pudełka

Post autor: Jerry »

Niech \(x\in(0;7)\) będzie długością boku kwadratu. Wtedy objętość określa funkcja
\(y=f(x)=(14-2x)(21-2x)x\wedge D=(0;7)\)
Pozostaje uporządkować, policzyć pochodną...

Pozdrawiam
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Maksymalna pojemność pudełka

Post autor: korki_fizyka »

Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ