Równania

Pytania o rozwiązania zadań.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
EatonFS
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 127
Rejestracja: 27 kwie 2020, 22:41
Podziękowania: 51 razy
Płeć:

Równania

Post autor: EatonFS »

Rozwiąż równanie \(y'+y+y^3 =0,\) \(y(0)=-1\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Równania

Post autor: radagast »

EatonFS pisze: 17 maja 2021, 20:48 Rozwiąż równanie \(y'+y+y^3 =0,\) \(y(0)=-1\)
Tu sią pięknie rozdzielają zmienne i nie ma problemu (poza rachunkowym) :)

\(y'+y+y^3 =0\)
\( \frac{dy}{dx} =-y(1+y^2)\)
\( \displaystyle \int \frac{dy}{y(1+y^2)} =-\int dx\)
tymczasem
\( \displaystyle \int \frac{dy}{y(1+y^2)} =\int \frac{1}{y} - \frac{y}{y^2+1} dy =\ln |y| - \frac{1}{2} \ln |y^2+1|+C\)

\( \displaystyle -\int dx= -x+D\)

No to
\( \displaystyle \ln |y| - \frac{1}{2}\ln |y^2+1|=-x+E\)
\( \displaystyle \ln |y| -\ln \sqrt{y^2+1} =-x+E\)
\( \displaystyle \ln | \frac{y}{\sqrt{y^2+1}} | =-x+E\)
\( \displaystyle | \frac{y}{\sqrt{y^2+1}} | =Fe^{-x}\)
\( \displaystyle \frac{y^2}{y^2+1} =Ge^{-2x}\)
\( \displaystyle y^2 =Ge^{-2x}y^2+Ge^{-2x} \)
\( \displaystyle y^2 (1- Ge^{-2x}) =Ge^{-2x} \)
\( \displaystyle y^2 = \frac{Ge^{-2x}}{1- Ge^{-2x}} \)
\( \displaystyle y = \pm \sqrt{\frac{Ge^{-2x}}{1- Ge^{-2x}} } \)
\(y(0)= \pm \sqrt{\frac{G}{1- G} }=-1 \So G= \frac{1}{2} \)

\( \displaystyle y = \pm \sqrt{\frac{ \frac{1}{2} e^{-2x}}{1- \frac{1}{2}e^{-2x}} } \)

rachunki do sprawdzenia
ODPOWIEDZ