Równanie różniczkowe

Pytania o rozwiązania zadań.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
EatonFS
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 127
Rejestracja: 27 kwie 2020, 22:41
Podziękowania: 51 razy
Płeć:

Równanie różniczkowe

Post autor: EatonFS »

Rozwiąż równanie \(y'+2y+( \sin t) \sqrt{y} =0, y(0)=1 \)czy tutaj trzeba zrobić podstawienie \(u= \sqrt{y}\)? Jeśli tak to wyszło mi coś takiego \(2u'+2u=- \sin t, \)i nie wiem jak to dalej rozwiązać
grdv10
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1039
Rejestracja: 04 sty 2020, 12:47
Podziękowania: 9 razy
Otrzymane podziękowania: 388 razy
Płeć:

Re: Równanie różniczkowe

Post autor: grdv10 »

Otrzymane równanie to równanie liniowe pierwszego rzędu.
ODPOWIEDZ