Podać rozwiązanie
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Podać rozwiązanie
Podać rozwiązanie ogólne równania \(y''-2y'+1=A \sin ( \alpha t) \) gdzie A, \(\alpha \) są danymi nieujemnymi parametrami. Jakie jest rozwiązanie problemu początkowego z warunkami y(0)=0, y'(0)=0
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: Podać rozwiązanie
\(y_o=C_1\sin t+C_2\cos t\)
Należy rozważyć dwa przypadki:
a) \(\alpha =1\)
wtedy przewidujesz całkę szczególną jako
\(y_p=t(K\sin t +L\cos t)\)
a) \(\alpha \in \rr _+\ \left\{ 1 \right\} \)
wtedy przewidujesz całkę szczególną jako
\(y_p=K\sin \alpha t +L\cos \alpha t\)
Należy rozważyć dwa przypadki:
a) \(\alpha =1\)
wtedy przewidujesz całkę szczególną jako
\(y_p=t(K\sin t +L\cos t)\)
a) \(\alpha \in \rr _+\ \left\{ 1 \right\} \)
wtedy przewidujesz całkę szczególną jako
\(y_p=K\sin \alpha t +L\cos \alpha t\)
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Podać rozwiązanie
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl