Zadanie do rozwiązania

Pytania o rozwiązania zadań.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
harbon
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 12 maja 2021, 15:21
Płeć:

Zadanie do rozwiązania

Post autor: harbon »

W pudełku znajdują się kule białe i czarne. Łącznie 22 sztuki. Kul białych jest o 20% więcej niż czarnych. Ile jest kul białych, a ile czarnych ??
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3525
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1932 razy

Re: Zadanie do rozwiązania

Post autor: Jerry »

Jeżeli jest \(n\) czarnych kul, to jest \(n+20\%n=1,2n\) kul białych. Wystarczy rozwiązać równanie:
\(n+1,2n=22\\ n=10\)
i do odpowiedzi blisko

Pozdrawiam
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Zadanie do rozwiązania

Post autor: korki_fizyka »

A ja bym to nawet bez rozwiązywania równań zrobił: jeśli 11 kul byłoby czarnych i 11 białych, to byłoby po równo. Jeśli zamienić jedną czarną na kulę białą to będzie 12:10 i ta różnica: 2 kul stanowi właśnie 20% z liczby 10. Za daleko nie trzeba więc szukać i wystarczy logicznie pomyśleć.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ