Zmienne losowe dwuwymiarowe. Słabe i mocne prawa wielkich liczb. Twierdzenia graniczne.

Pytania o rozwiązania zadań.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
wojko6
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 11
Rejestracja: 08 lut 2020, 17:07
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Zmienne losowe dwuwymiarowe. Słabe i mocne prawa wielkich liczb. Twierdzenia graniczne.

Post autor: wojko6 »

Jeżeli zmienne losowe X i Y są niezależne, X ma rozkład normalny N(1,3), Y ma rozkład normalny N(3,4) oraz S=X+Y, to zmienna losowa S ma rozkład:

a)N(4,5)
b)N(4,7)
c)N(2,7)
d)N(10,7)
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Zmienne losowe dwuwymiarowe. Słabe i mocne prawa wielkich liczb. Twierdzenia graniczne.

Post autor: panb »

A jakbyś miał strzelać, to którą odpowiedź byś wybrał?
wojko6
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 11
Rejestracja: 08 lut 2020, 17:07
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Re: Zmienne losowe dwuwymiarowe. Słabe i mocne prawa wielkich liczb. Twierdzenia graniczne.

Post autor: wojko6 »

Wybrałbym N(4,7)
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Zmienne losowe dwuwymiarowe. Słabe i mocne prawa wielkich liczb. Twierdzenia graniczne.

Post autor: panb »

I miałbyś rację!
wojko6
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 11
Rejestracja: 08 lut 2020, 17:07
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Re: Zmienne losowe dwuwymiarowe. Słabe i mocne prawa wielkich liczb. Twierdzenia graniczne.

Post autor: wojko6 »

No niestety test raportuje mi, że to błędna odpowiedź.
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Zmienne losowe dwuwymiarowe. Słabe i mocne prawa wielkich liczb. Twierdzenia graniczne.

Post autor: panb »

A, bo to odchylenie standardowe, a nie wariancja.
Sorki. Prawidłowa odpowiedź to a).
\(\sigma_1^2=3^2=9,\quad \sigma_2^2=4^2=16\\
\sigma^2=\sigma_1^2+\sigma_2^2=16+9=25 \So \sigma=\sqrt{25}=5\)
ODPOWIEDZ