Rozwiąż równanie

Pytania o rozwiązania zadań.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
EatonFS
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 127
Rejestracja: 27 kwie 2020, 22:41
Podziękowania: 51 razy
Płeć:

Rozwiąż równanie

Post autor: EatonFS »

Rozwiązać równanie różniczkowe Bernoulliego postaci \(y'-y=y^2 x\)
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Rozwiąż równanie

Post autor: panb »

EatonFS pisze: 27 kwie 2021, 20:48 Rozwiązać równanie różniczkowe Bernoulliego postaci \(y'-y=y^2 x\)
\(y'-y=y^2 x/:y^2 \So \frac{y'}{y^2}- \frac{1}{y}=x \\
u= - \frac{1}{y} \So u'= \frac{y'}{y^2}\\
\frac{y'}{y^2}- \frac{1}{y}=x \iff u'+u=x \)



Dasz rade dalej?
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Rozwiąż równanie

Post autor: panb »

Dodam jeszcze

Odpowiedź: \(y=- \frac{1}{Ce^{-x}+x-1} = \frac{-e^x}{xe^x-e^x+C} \)

EatonFS
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 127
Rejestracja: 27 kwie 2020, 22:41
Podziękowania: 51 razy
Płeć:

Re: Rozwiąż równanie

Post autor: EatonFS »

Ok dzięki wyliczylem
ODPOWIEDZ