Równanie różniczkowe

Pytania o rozwiązania zadań.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
EatonFS
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 127
Rejestracja: 27 kwie 2020, 22:41
Podziękowania: 51 razy
Płeć:

Równanie różniczkowe

Post autor: EatonFS »

Rozwiązać równanie różniczkowe
\(y'+xy=x^3\)
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Równanie różniczkowe

Post autor: panb »

EatonFS pisze: 26 kwie 2021, 22:45 Rozwiązać równanie różniczkowe
\(y'+xy=x^3\)
Zrobię metodą uzmienniania stałej:
Najpierw równanie jednorodne: \(y'+xy=0 \iff \frac{dy}{y}=-x\,{dx} \So y=Ce^{-x^2/2}\)
Niech C=C(x), wtedy \(y'=(C(x)e^{-x^2/2})'=C'e^{-x^2/2}-Cxe^{-x^2/2}\).
Wstawiamy to do równania
\(y'+xy=x^3 \iff C'e^{-x^2/2}-Cxe^{-x^2/2}+x\cdot Ce^{-x^2/2}=x^3 \iff C'e^{-x^2/2}=x^3 \So C'=x^3e^{x^2/2}\)
W takim razie \(C=\int x^3e^{x^2/2}=(x^2-2)e^{x^2/2}+c\)
Wstawiamy do rozwiązania równania jednorodnego:
\[y=Ce^{-x^2/2} \iff y= \left[(x^2-2)e^{x^2/2}+c \right]e^{-x^2/2}=ce^{- \frac{x^2}{2} }+x^2-2 \]
ODPOWIEDZ