Czy dobrze zrobiłem tablicę Karnaugha?
Tablica Karnaugha
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: Tablica Karnaugha
Zakładając że tablica jest dobrze wypełniona to:
1) Obszary są prawidłowo zaznaczone
2) Obszar zielony: AC
czerwony: CDE
zółty: BCE
niebieski: BCD
y=A+CDE+BCE+BCD
Jednak z tablicą są pewne problemy:
1) Kod Graya dla trzech wartości to : 000 001 011 010 110 111 101 100
(kolejne wartości różnią się między sobą tylko na jednym polu)
2) Nie są oznaczone A BCDE na tablicy prawdy. Jeśli przypisanie jest od lewej to tablica Karnaugh jest żle wypełniona.
1) Obszary są prawidłowo zaznaczone
2) Obszar zielony: AC
czerwony: CDE
zółty: BCE
niebieski: BCD
y=A+CDE+BCE+BCD
Jednak z tablicą są pewne problemy:
1) Kod Graya dla trzech wartości to : 000 001 011 010 110 111 101 100
(kolejne wartości różnią się między sobą tylko na jednym polu)
2) Nie są oznaczone A BCDE na tablicy prawdy. Jeśli przypisanie jest od lewej to tablica Karnaugh jest żle wypełniona.
Re: Tablica Karnaugha
Ok. Trochę się zmieniło.
Spoiler
Tablica wygląda tak, zrobiona w Logic Converter, więc jest ok
W aplikacji zrobiłem taką tablicę Karnaugha.
I musze to przedstawic w takiej tablicy
Ale jak piszesz, że tamtą źle zrobiłem, to nie wiem jak to przenieść, bo trochę się różnią, te tablice
W aplikacji zrobiłem taką tablicę Karnaugha.
I musze to przedstawic w takiej tablicy
Ale jak piszesz, że tamtą źle zrobiłem, to nie wiem jak to przenieść, bo trochę się różnią, te tablice
Re: Tablica Karnaugha
No tak, ale jak mam przenieść to do tej tablicy poniżej? 1:1 nie mogę skopiować pewnie
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: Tablica Karnaugha
W obu przypadkach nie jest to jedna, a dwie tablice. (Aby była jedną należy lustrzane odbicie prawej połączyć z lewą)
Kod jest taki sam. Po prostu na grafice po lewej domyślnie przyjmujesz A'=0 oraz A=1.
Kod jest taki sam. Po prostu na grafice po lewej domyślnie przyjmujesz A'=0 oraz A=1.
Re: Tablica Karnaugha
Czyli mogę normalnie wstawić do sprawozdania tą pierwszą? Czy lepiej zrobić tą drugą?
To nie jest równoważne? Gubię się w tym... :/
To nie jest równoważne? Gubię się w tym... :/
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: Tablica Karnaugha
Gubisz się, gdyż korzystasz z różnych '' pomagajek'' nie rozumiejąc co robisz.
Powyżej próbujesz przenieść układ jedynek zupełnie ignorując zmianę bitów. Przykładowo: układ 00111 w lewej grafice ma wartość 0, a w prawej 1.
Do sprawozdania zrób porządnie.
1. Oznacz bity (kolumny) w tabeli prawdy literami A, B...
2. Samodzielnie wypełnij tablicę Karnaugha. (Wpierw sprawdż w skrypcie jak wygląda kod Graya dla trzech bitów).
3. ...
Powyżej próbujesz przenieść układ jedynek zupełnie ignorując zmianę bitów. Przykładowo: układ 00111 w lewej grafice ma wartość 0, a w prawej 1.
Do sprawozdania zrób porządnie.
1. Oznacz bity (kolumny) w tabeli prawdy literami A, B...
2. Samodzielnie wypełnij tablicę Karnaugha. (Wpierw sprawdż w skrypcie jak wygląda kod Graya dla trzech bitów).
3. ...