Rozwiąż równanie w sposób kreatywny
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Rozwiąż równanie w sposób kreatywny
\(\frac {a^2}{l^2+(\frac{2lcosβ}{π})^2-\frac {π^2 (\frac{2lcosβ}{π})^2}{4}} + \frac {(\frac{2lcosβ}{π}-y)^2}{(\frac{2lcosβ}{π})^2} =1\)
Re: Rozwiąż równanie w sposób kreatywny
Młodzi chyba "nie umią". Może jakiś fachowiec się nad tym pochyli?
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: Rozwiąż równanie w sposób kreatywny
Spoko.
\(\frac {a^2}{l^2+(\frac{2lcosβ}{π})^2-\frac {π^2 (\frac{2lcosβ}{π})^2}{4}} =1- \frac {(\frac{2lcosβ}{π}-y)^2}{(\frac{2lcosβ}{π})^2} \\
a^2=(1- \frac {(\frac{2lcosβ}{π}-y)^2}{(\frac{2lcosβ}{π})^2} )(l^2+(\frac{2lcosβ}{π})^2-\frac {π^2 (\frac{2lcosβ}{π})^2}{4})\\
a= \pm \sqrt{(1- \frac {(\frac{2lcosβ}{π}-y)^2}{(\frac{2lcosβ}{π})^2} )(l^2+(\frac{2lcosβ}{π})^2-\frac {π^2 (\frac{2lcosβ}{π})^2}{4})}
\)
\(\frac {a^2}{l^2+(\frac{2lcosβ}{π})^2-\frac {π^2 (\frac{2lcosβ}{π})^2}{4}} =1- \frac {(\frac{2lcosβ}{π}-y)^2}{(\frac{2lcosβ}{π})^2} \\
a^2=(1- \frac {(\frac{2lcosβ}{π}-y)^2}{(\frac{2lcosβ}{π})^2} )(l^2+(\frac{2lcosβ}{π})^2-\frac {π^2 (\frac{2lcosβ}{π})^2}{4})\\
a= \pm \sqrt{(1- \frac {(\frac{2lcosβ}{π}-y)^2}{(\frac{2lcosβ}{π})^2} )(l^2+(\frac{2lcosβ}{π})^2-\frac {π^2 (\frac{2lcosβ}{π})^2}{4})}
\)
- Jerry
- Expert
- Posty: 3527
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1933 razy
Re: Rozwiąż równanie w sposób kreatywny
O tempora, o mores !
Dla przejrzystości zapisu, niech \(\frac{2l\cos \beta}{\pi}=b\). Wtedy
\(\frac {a^2}{l^2+b^2-\frac {π^2 b^2}{4}} + \frac {(b-y)^2}{b^2} =1\)
sprowadzić można do
\({4a^2\over4l^2+4b^2-\pi^2b^2}={2by-y^2\over b^2}\)
czyli
\(4a^2b^2=(4l^2+4b^2-\pi^2b^2)(2by-y^2)\)
\(4a^2=\left(4\left({l\over b}\right)^2+4-\pi^2\right)(2by-y^2)\)
i po rezygnacji z \(b\) i drobnym zamieszaniu:
\(4\pi a^2=(\pi^2\tg^2\beta+4)(4ly\cos\beta-\pi y^2)\)
Nie wiem, czy Cię to satysfakcjonuje, ale wyznaczenie zmiennych zostawiam Tobie
Pozdrawiam
PS. Rachunki do sprawdzenia
Re: Rozwiąż równanie w sposób kreatywny
Dzięki.
Nic innego, albo nic więcej nie da się z tym zrobić?
Nic innego, albo nic więcej nie da się z tym zrobić?