Bryły obrotowe

Pytania o rozwiązania zadań.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Fori7894
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 7
Rejestracja: 21 mar 2021, 06:07
Podziękowania: 3 razy

Bryły obrotowe

Post autor: Fori7894 »

W kulę wpisano walec, którego przekrój osiowy jest kwadratem o boku 10 cm. Wyznacz objętość kuli. Wykonaj do tego zadania rysunek.
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Bryły obrotowe

Post autor: kerajs »

Promień to połowa przekątnej przekroju.
\(V= \frac{4}{3} \pi (5 \sqrt{2} )^3\)
ODPOWIEDZ