Dwa zadania z obliczania granic ciągów

Pytania o rozwiązania zadań.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Alis9
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 13
Rejestracja: 10 mar 2021, 15:52
Podziękowania: 24 razy
Płeć:

Dwa zadania z obliczania granic ciągów

Post autor: Alis9 »

Oblicz granicę ciągów:
a) \(\Lim_{n \to \infty} \left(\frac{3n + 2 }{3n + 1} \right) ^{6n+1}\)
b) \(\Lim_{n \to \infty} \frac{3^{n+1} − 4^{n+2} }{4^{n+2}} \)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Dwa zadania z obliczania granic ciągów

Post autor: radagast »

Alis9 pisze: 10 mar 2021, 16:49 Oblicz granicę ciągów:
a) \(\Lim_{n \to \infty} \left(\frac{3n + 2 }{3n + 1} \right) ^{6n+1}\)
\(\Lim_{n \to \infty} \left(\frac{3n + 2 }{3n + 1} \right) ^{6n+1}=\Lim_{n \to \infty} \left(1+\frac{1 }{3n + 1} \right) ^{6n+1}= \Lim_{n \to \infty} \left(1+\frac{1 }{3n + 1} \right) ^{2(3n+1)-1}=e^2 \)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Dwa zadania z obliczania granic ciągów

Post autor: radagast »

Alis9 pisze: 10 mar 2021, 16:49 Oblicz granicę ciągów:
b) \(\Lim_{n \to \infty} \frac{3^{n+1} − 4^{n+2} }{4^{n+2}} \)
\(\Lim_{n \to \infty} \frac{3^{n+1} − 4^{n+2} }{4^{n+2}} =\Lim_{n \to \infty} \frac{3 \cdot 3^{n} − 16 \cdot 4^{n} }{16 \cdot 4^{n}} = \Lim_{n \to \infty} \frac{3 \cdot \left( \frac{3}{4} \right) ^{n} − 16 }{16 }=-1\)
Alis9
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 13
Rejestracja: 10 mar 2021, 15:52
Podziękowania: 24 razy
Płeć:

Re: Dwa zadania z obliczania granic ciągów

Post autor: Alis9 »

Dziękuję bardzo!
ODPOWIEDZ