ciąg arytmetyczny i geometryczny

Pytania o rozwiązania zadań.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
aramila
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 27
Rejestracja: 17 sty 2021, 12:02
Podziękowania: 28 razy
Płeć:

ciąg arytmetyczny i geometryczny

Post autor: aramila »

Ciąg \(( 2, x , 14)\) jest ciągiem arytmetycznym, natomiast ciąg \(( 1,y,81)\) jest ciągiem geometrycznym, przy czym \(y<0\). Zatem :
A. \(x+y+1=0\)
B. \(x+y-1=0\)
C. \(x+y+2=0\)
D. \(x+y-2=0\)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Pomocy ciąg

Post autor: eresh »

aramila pisze: 07 mar 2021, 10:48 Ciąg \(( 2, x , 14)\) jest ciągiem arytmetycznym, natomiast ciąg \(( 1,y,81)\) jest ciągiem geometrycznym, przy czym \(y<0\). Zatem :
A. \(x+y+1=0\)
B. \(x+y-1=0\)
C. \(x+y+2=0\)
D. \(x+y-2=0\)
\(x=\frac{2+14}{2}\\
x=8\)


\(y^2=1\cdot 81\\
y^2=81\\
y=-9\)


\(x+y+1=0\\
8-9+1=0\\
0=0\)

odp A
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ