Mechanika płynów

Pytania o rozwiązania zadań.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
studiamechanika
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 10 gru 2020, 16:14

Mechanika płynów

Post autor: studiamechanika »

1. Do zamkniętego zbiornika, w którym panuje ciśnienie p1=1,29 bar, wypełnionego wodą o gęstości ρ=997,2 kg/m3 podłączony jest przewód o średnicach D=100 mm i długości L1=29 m oraz d=50 mm i długości L2=12,8 m. Obliczyć prędkość przepływu wody w każdym przewodzie oraz strumień objętości wody wypływający do atmosfery, jeśli H=6,4 m. Uwzględnić straty lokalne i na długości, przyjąć: ζ1=0,5, ζ2=0,4, ζ3=4, λD=0,027, λd=0,003, pa=10,45 mH2O, g=9,81 m/s2, π=3,14.
ODPOWIEDZ