Przyrost ciśnienia podczas wybuchu par rozpuszczalnika

Pytania o rozwiązania zadań.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
karol998
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 20 gru 2020, 10:40
Płeć:

Przyrost ciśnienia podczas wybuchu par rozpuszczalnika

Post autor: karol998 »

W pomieszczeniu o objętości przestrzeni powietrznej 120 m3
znajduje się aparat o pojemności
0,5 m3
całkowicie wypełniony alkoholem metylowym. Pod zbiornikiem zamontowano tacę o
powierzchni 10 m2
i wysokości 1 m której zadaniem jest wychwytywanie cieczy w przypadku
awarii. Gdy dochodzi do awarii ciecz wylewa się do wanny. Po 5 minutach od wystąpienia
awarii aparatu system zabezpieczający całkowicie neutralizuje zawartość w tacy. Temperatura
w pomieszczeniu 20°C. W pomieszczeniu działa wentylacja awaryjna 6 wymian na godzinę
powodująca przepływ powietrza nad wanną z prędkością 0,5 m/s. PS – prężność par w 20oC
= 120 hPa = 12 000 Pa , Gęstość par = 1331,6 g/m3 = 1,33 kg/m3
1. Czy pomieszczenie jest zagrożone wybuchem?
2. Ocenić wpływ wentylacji na wielkość stref zagrożenia wybuchem (obliczyć Vz oraz
czas t zalegania atmosfery wybuchowej po ustaniu emisji) Sprawność wentylacji f=3
Przyrost ciśnienia podczas wybuchu par rozpuszczalnika należy obliczyć ze wzoru:

∆P= m(max⁡ )x ∆P(max⁡ )x W/V x C(st) x ρ

Zadanie P: Dane:
alkohol metylowy - wzór chemiczny CH3OH
V=120 m3
Pmax =625 kPa
W = 0,1 – współczynnik przebiegu reakcji,
Wsp. K = 5,4
Masa cząsteczkowa = 32 kg/kmol
F - powierzchnia parowania = 10 m2
t – czas wydzielania się par = 5 min = 300 sek.
PS – prężność par w 20oC = 120 hPa = 12 000 Pa ,
Szukane :
Cst=0,12
Gęstość par = 1331,6 g/m3 = 1,33 kg/m3
m max=0,73kg
Szukane:
ΔP = ?
Vz= ?
Zasięg strefy R = ?
ODPOWIEDZ