Rozwiąż równanie metoda przewidywań
\(y'-2y= \sin x\)
Rozwiąż równanie
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Rozkręcam się
- Posty: 45
- Rejestracja: 03 gru 2020, 23:33
- Podziękowania: 1 raz
- Otrzymane podziękowania: 13 razy
- Płeć:
Re: Rozwiąż równanie
\(y'-2\,y=\sin\left(x\right)\;\rightarrow\;y=-\dfrac{2\,\sin\left(x\right)}{5}-\dfrac{\cos\left(x\right)}{5}+C\,e^{2\,x}\)
Krok po kroku:
https://mathdf.com/dif/pl/?expr=y'-2y%3 ... nc=y&arg=x
\(y'-y=x\,\cos\left(x\right)\;\rightarrow\;y=\dfrac{x\,\sin\left(x\right)}{2}+\dfrac{\sin\left(x\right)}{2}-\dfrac{x\,\cos\left(x\right)}{2}+C\,e^{x}\)
https://mathdf.com/dif/pl/?expr=y'-y%3D ... nc=y&arg=x
Krok po kroku:
https://mathdf.com/dif/pl/?expr=y'-2y%3 ... nc=y&arg=x
\(y'-y=x\,\cos\left(x\right)\;\rightarrow\;y=\dfrac{x\,\sin\left(x\right)}{2}+\dfrac{\sin\left(x\right)}{2}-\dfrac{x\,\cos\left(x\right)}{2}+C\,e^{x}\)
https://mathdf.com/dif/pl/?expr=y'-y%3D ... nc=y&arg=x