Równanie różniczkowe

Pytania o rozwiązania zadań.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
lukgat
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 23 lis 2020, 16:13
Podziękowania: 1 raz

Równanie różniczkowe

Post autor: lukgat »

y''+2y'+5y = -17/2cos2x
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Równanie różniczkowe

Post autor: panb »

Jaką metodą? Uzmienniania stałej, czy przewidywania?
Następna sprawa, czy tam jest \( \frac{17}{2\cos x} \) (mam nadzieję, że nie), czy inaczej? - używaj LaTeX'a!
lukgat
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 23 lis 2020, 16:13
Podziękowania: 1 raz

Re: Równanie różniczkowe

Post autor: lukgat »

Metoda jakakolwiek.
\(y''+2y'+5y = - \frac{17}{2} \cos2x \)
Ostatnio zmieniony 16 gru 2020, 19:19 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa kodu, \cos
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Równanie różniczkowe

Post autor: kerajs »

\(r^2+2r+5=0\\
r= \frac{-2 \pm i4}{2}=-1 \pm i2\\
y_o=e^{-2x}(C_1\sin 2x+C_2\cos 2x)\\
y=y_o+y_s\)

Przewiduję \(y_s=A\cos 2x+B\sin 2x\)
Współczynniki A, B sam policz.
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Równanie różniczkowe

Post autor: panb »

kerajs pisze: 16 gru 2020, 17:37 \(r^2+2r+5=0\\
r= \frac{-2 \pm i4}{2}=-1 \pm i2\\
y_o=e^{-x}(C_1\sin 2x+C_2\cos 2x)\\
y=y_o+y_s\)

Przewiduję \(y_s=A\cos 2x+B\sin 2x\)
Współczynniki A, B sam policz.
Chyba \(e^{-x}\)?
britva
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 45
Rejestracja: 03 gru 2020, 23:33
Podziękowania: 1 raz
Otrzymane podziękowania: 13 razy
Płeć:

Re: Równanie różniczkowe

Post autor: britva »

\(y''+2\,y'+5\,y=-\dfrac{17\,\cos\left(2\,x\right)}{2}\;\rightarrow\;y=\dfrac{C_{1}\,\sin\left(2\,x\right)}{e^{x}}-2\,\sin\left(2\,x\right)-\dfrac{C\,\cos\left(2\,x\right)}{2\,e^{x}}-\dfrac{\cos\left(2\,x\right)}{2}\)

Szczegółowe obliczenia:
https://mathdf.com/dif/pl/?expr=y'2%2B2 ... nc=y&arg=x
ODPOWIEDZ