Odwrotność funkcji

Pytania o rozwiązania zadań.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Januszgolenia
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1608
Rejestracja: 01 lip 2010, 10:44
Podziękowania: 1680 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy

Odwrotność funkcji

Post autor: Januszgolenia »

Znajdź odwrotność funkcji
\(y=log_x{2}\)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Odwrotność funkcji

Post autor: eresh »

Januszgolenia pisze: 27 lis 2020, 05:26 Znajdź odwrotność funkcji
\(y=log_x{2}\)
\(x>0\\
x\neq 1\\
y=\log_x2\\
y=\frac{1}{\log_2x}\\
\log_2x\cdot y=1\\
\log_2x=\frac{1}{y}\\
x=2^{\frac{1}{y}}\\
g(x)=2^{\frac{1}{y}}\\
g(x)=\sqrt[y]{2}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ