Odwrotność funkcji

Pytania o rozwiązania zadań.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Januszgolenia
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1608
Rejestracja: 01 lip 2010, 10:44
Podziękowania: 1680 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy

Odwrotność funkcji

Post autor: Januszgolenia »

Znajdź odwrotność funkcji \(y=\log_3(5+x)\)
Ostatnio zmieniony 27 lis 2020, 14:25 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa kodu
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Odwrotność funkcji

Post autor: eresh »

Januszgolenia pisze: 27 lis 2020, 05:22 Znajdź odwrotność funkcji\(y=log_3(5+x)\)
\(y=\log_3(5+x)\\
x>-5\\
3^y=5+x\\
3^y-5=x\\
g(x)=3^x-5\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ