Odwrotność funkcji

Pytania o rozwiązania zadań.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Januszgolenia
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1608
Rejestracja: 01 lip 2010, 10:44
Podziękowania: 1680 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy

Odwrotność funkcji

Post autor: Januszgolenia »

Znajdź odwrotność funkcji
y=1-ln(3+x)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Odwrotność funkcji

Post autor: eresh »

Januszgolenia pisze: 27 lis 2020, 05:19 Znajdź odwrotność funkcji
y=1-ln(3+x)
\(x>-3\\
y=1-\ln(3+x)\\
\ln(3+x)=1-y\\
3+x=e^{1-y}\\
x=e^{1-y}-3\\
g(x)=e^{1-x}-3\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ