Odwrotność funkcji

Pytania o rozwiązania zadań.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Januszgolenia
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1608
Rejestracja: 01 lip 2010, 10:44
Podziękowania: 1680 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy

Odwrotność funkcji

Post autor: Januszgolenia »

Znajdź funkcję odwrotną do funkcji
\(y=3-e^{1-5x}\)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Odwrotność funkcji

Post autor: eresh »

Januszgolenia pisze: 27 lis 2020, 05:17 Znajdź funkcję odwrotną do funkcji
\(y=3-e^{1-5x}\)
\(y=3-e^{1-5x}\\
3-y=e^{1-5x}\\
\ln (3-y)=1-5x\\
x=\frac{1}{5}(1-\ln (3-y))\\
g(x)=\frac{1}{5}(1-\ln (3-x))\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ