Rozwiąż równania różniczkowe , a następnie wyznacz rozwiązanie

Pytania o rozwiązania zadań.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
EatonFS
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 127
Rejestracja: 27 kwie 2020, 22:41
Podziękowania: 51 razy
Płeć:

Rozwiąż równania różniczkowe , a następnie wyznacz rozwiązanie

Post autor: EatonFS »

Rozwiąż równania różniczkowe , a następnie wyznacz rozwiązanie szczególne przechodzące przez dany punkt \(p=(x_0 , y_0 )\):
a) \((1-x)dy+y dx=0, p=(0,1)\)
b) \(y`=y cos x, p=( \frac{ \pi }{2} , 1)\)
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Rozwiąż równania różniczkowe , a następnie wyznacz rozwiązanie

Post autor: panb »

EatonFS pisze: 24 lis 2020, 20:30 Rozwiąż równania różniczkowe , a następnie wyznacz rozwiązanie szczególne przechodzące przez dany punkt \(p=(x_0 , y_0 )\):
a) \((1-x)dy+y dx=0, p=(0,1)\)
b) \(y`=y cos x, p=( \frac{ \pi }{2} , 1)\)
a) \(\displaystyle (1-x)\, {dy}=-y \, {dx} \So \frac{dy}{y} =- \frac{dx}{1-x} \So \int \frac{dy}{y} =-\int \frac{dx}{1-x} \So \ln y=\ln(1-x) \So y=C(1-x)\)
\(p=(0,1) \So 1=C(1-0) \So C=1\)

Odpowiedź: \(y=1-x\)

Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Rozwiąż równania różniczkowe , a następnie wyznacz rozwiązanie

Post autor: panb »

EatonFS pisze: 24 lis 2020, 20:30 Rozwiąż równania różniczkowe , a następnie wyznacz rozwiązanie szczególne przechodzące przez dany punkt \(p=(x_0 , y_0 )\):
b) \(y`=y cos x, p=( \frac{ \pi }{2} , 1)\)
\(\displaystyle { \frac{dy}{dx}=y\cos x \So \frac{dy}{y}=\cos x\,{dx} \So \int\frac{dy}{y}=\int\cos x\,{dx} \So \So \ln y=\sin x +c \So y=Ce^{\sin x} \\
p=\left( \frac{\pi}{2},1\right) \So 1=Ce^{\sin \frac{\pi}{2}} } \So C= \frac{1}{e} \)

Odpowiedź: \(y= \frac{e^{\sin x}}{e}=e^{\sin x-1} \)

ODPOWIEDZ