Zadanie równania różniczkowe

Pytania o rozwiązania zadań.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
lukgat
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 23 lis 2020, 16:13
Podziękowania: 1 raz

Zadanie równania różniczkowe

Post autor: lukgat »

ktoś wie jak to rozwiązać?
\(y'' (y-1) = 2 (y')^2\)
Ostatnio zmieniony 23 lis 2020, 17:14 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa wiadomości; matematyka w [tex] [/tex]
grdv10
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1039
Rejestracja: 04 sty 2020, 12:47
Podziękowania: 9 razy
Otrzymane podziękowania: 388 razy
Płeć:

Re: Zadanie równania różniczkowe

Post autor: grdv10 »

Wstaw nową funkcję niewiadomą \(y'=p(y)\). Mamy \(y''=p'(y)y'\) i \(p'(y)y'(y-1)=2p^2\), a to jest równanie o zmiennych rozdzielonych \(p,y\).
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Zadanie równania różniczkowe

Post autor: panb »

lukgat pisze: 23 lis 2020, 16:28 ktoś wie jak to rozwiązać?
\(y'' (y-1) = 2 (y')^2\)
\(\displaystyle {u(y)=y' \So u'y'=y'' \iff u'u=y''\\
y'' (y-1) = 2 (y')^2 \iff u'u(y-1)=2u^2 \iff u(u'(y-1)-2u)=0\\
u=0 \vee u'(y-1)=2u \So u=0 \vee \frac{u'}{u} = \frac{2}{y-1}\\
u=0 \vee \ln u=2\ln(y-1)+\ln C \So u=0 \vee u=C(y-1)^2\\
y'=0 \vee y'=C(y-1)^2 \So y=c \vee \frac{y'}{(y-1)^2} =C \\
y=c \vee \int \frac{dy}{(y-1)^2}=C\int {dx}\\
y=c \vee \frac{1}{1-y}= Cx+D \So y=c \vee y= 1-\frac{1}{Cx+D} = \frac{1-Cx-D}{Cx-D} }\)

Odpowiedź: \(y=c \text{ lub } y=1- \frac{1}{Cx+D}\)

ODPOWIEDZ