zbiór gęsty i przeliczalny

Pytania o rozwiązania zadań.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
bbm321
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 7
Rejestracja: 11 lis 2020, 17:59
Podziękowania: 1 raz

zbiór gęsty i przeliczalny

Post autor: bbm321 »

Podaj przykład zbioru gęstego i przeliczalnego w \(( \rr ^2, \parallel \cdot \parallel _2)\) i uzasadnij ten fakt.
grdv10
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1039
Rejestracja: 04 sty 2020, 12:47
Podziękowania: 9 razy
Otrzymane podziękowania: 388 razy
Płeć:

Re: zbiór gęsty i przeliczalny

Post autor: grdv10 »

Jest nim zbiór wszystkich punktów płaszczyzny o obu współrzędnych wymiernych. Istotnie, niech \(x,y\in\Bbb R\). Niech \(x=\lim x_n\) oraz \(y=\lim y_n\) , gdzie \(x_n,y_n\in\Bbb Q\). Wtedy \((x,y)=\lim (x_n,y_n)\) co dowodzi gęstości naszego zbioru.
ODPOWIEDZ