Miara na σ-algebrze

Pytania o rozwiązania zadań.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Fretkonur
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 23
Rejestracja: 28 paź 2020, 14:02
Podziękowania: 10 razy

Miara na σ-algebrze

Post autor: Fretkonur »

Niech µ : Σ → [0,\( \infty \)) będzie miarą na σ-algebrze Σ podzbiorów zbioru S. Pokazać, że dla dowolnej rodziny \((A_t)_{t \in T} \subset Σ\) istnieje A ∈ Σ o własnościach:
1. \( \forall _{t \in T}\) µ(\(A_t \bez A) = 0\)
2. (\( \forall _{t \in T}\) µ(\(A_t \bez B) = 0\)) \(\So\) µ\((A \bez B)=0\)

Proszę o pomoc, kompletnie nie wiem jak zrobić to zadanie.
grdv10
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1039
Rejestracja: 04 sty 2020, 12:47
Podziękowania: 9 razy
Otrzymane podziękowania: 388 razy
Płeć:

Re: Miara na σ-algebrze

Post autor: grdv10 »

Jeśli \(A_t\) jest rodziną przeliczalną, to można przyjąć \(A=\bigcup_t A_t.\) Jeśli rodzina nie jest przeliczalna, to pozostaje kwestia mierzalności sumy zbiorów tej rodziny (np. dla miary Lebesgue'a, powiedzmy na \([0,1]\), istnieje zbiór niemierzalny, który jest oczywiście nieprzeliczalną sumą zbiorów mierzalnych, którymi są singletony). W zamian można pomyśleć o supremum miar zbiorów \(A_t\), jako że zbiór \(\{\mu(A_t)\colon t\in T\}\) jest ograniczony z góry przez \(\mu(S)<\infty.\) W takim przypadku istnieje ciąg \(\left(\mu(A_{t_n})\right)\) zbieżny do tego supremum. Spróbuj rozważyć \(A=\bigcup_{n\in\Bbb N}A_{t_n}.\) To jet pomysł - jeszcze go nie sprawdziłem.
ODPOWIEDZ