Dowód - monotoniczność momentów

Pytania o rozwiązania zadań.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Wiktoria5698
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 17
Rejestracja: 30 lis 2017, 18:36
Podziękowania: 9 razy

Dowód - monotoniczność momentów

Post autor: Wiktoria5698 »

Zadanie związane z monotonicznością momentów.

Wykaż, że dla dowolnych liczb nieujemnych \(m_1, m_2, ..., m_n\), liczb dodatnich \(x_1, x_2, ..., x_n\) oraz \(p > q > 0\) zachodzi

\(( \sum_{i=1}^{n} (m_ix_i^p) )^ \frac{1}{p} \ge (\sum_{i=1}^{n} (m_ix_i^q)) ^ \frac{1}{q} \)
grdv10
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1039
Rejestracja: 04 sty 2020, 12:47
Podziękowania: 9 razy
Otrzymane podziękowania: 388 razy
Płeć:

Re: Dowód - monotoniczność momentów

Post autor: grdv10 »

To jest nieprawda. Niech \(n=1\), \(m_1=x_1=2\). Dla \(p=3\) oraz \(q=2\) mamy po lewej stronie \(\sqrt[3]{16}\approx 2.52\), zaś po prawej mamy \(\sqrt{8}\approx 2.83.\)
ODPOWIEDZ