znaleźć jawny wzór

Pytania o rozwiązania zadań.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
LudwikM
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 65
Rejestracja: 03 lut 2019, 16:11
Podziękowania: 26 razy
Płeć:

znaleźć jawny wzór

Post autor: LudwikM »

znaleźć jawny wzór dla funkcji\( f:N \to N\), określonej indukcyjnie:
f(0)=1
f(0)=4
\(f(n)=6*f(n-1)+4*f(n-2\)), dla n>1
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: znaleźć jawny wzór

Post autor: panb »

Dwa razy f(0) podajesz. Popraw!
LudwikM
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 65
Rejestracja: 03 lut 2019, 16:11
Podziękowania: 26 razy
Płeć:

Re: znaleźć jawny wzór

Post autor: LudwikM »

bo tak mam w poleceniu
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: znaleźć jawny wzór

Post autor: panb »

LudwikM pisze: 26 cze 2020, 11:11 znaleźć jawny wzór dla funkcji\( f:N \to N\), określonej indukcyjnie:
f(0)=1
f(1)=4
\(f(n)=6*f(n-1)+4*f(n-2\)), dla n>1
Niech \(f(n)=q^n \). Wtedy równanie rekurencyjne wygląda tak:
\(q^n=6q^{n-1}+4q^{n-2}/:q^{n-2} \So q^2=6q+4 \iff q_1=3-\sqrt{13}, \,\, q_2=3+\sqrt{13}\)

Szukany ciąg ma wzór ogólny postaci \(f(n)=A(3-\sqrt{13})^n+B(3+\sqrt{13})^n\)

Żeby znaleźć A i B trzeba wykorzystać \( \begin{cases} f(0)=A+B=1\\ f(1)=A(3-\sqrt{13})+B(3+\sqrt{13})=4\end{cases}\)

Ten układ rozwiąż samodzielnie, ok?

Odpowiedź: \(f(n)= \frac{13-\sqrt{13}}{26}(3-\sqrt{13})^n+ \frac{13+\sqrt{13}}{26}(3+\sqrt{13})^n\)

LudwikM
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 65
Rejestracja: 03 lut 2019, 16:11
Podziękowania: 26 razy
Płeć:

Re: znaleźć jawny wzór

Post autor: LudwikM »

ok dziękuję za pomoc
ODPOWIEDZ