2 zadania z termodynamiki.

Pytania o rozwiązania zadań.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
konrad3211234
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 08 cze 2020, 18:26

2 zadania z termodynamiki.

Post autor: konrad3211234 »

Witam, poproszę o pomoc w dwóch zadaniach z termodynamiki.

1. Mokra para wodna o parametrach początkowych p1 = 3,5 MPa, x1 = 0,8, rozpręża się
izotermicznie do ciśnienia p2 = 0,6 MPa, a następnie ochładza się ja izobarycznie do stanu 3,
w którym stopień suchości wynosi x3 = 0,8. Obliczyć: a) ciepło całkowite qc1-2 pochłonięte przez
parę podczas przemian, b) prace techniczna przemian lt1-3.

2. Do doskonale zaizolowanego izobarycznego mieszalnika dopływa przegrzana para wodna
o parametrach p1 = 4 MPa, T1 = 773 K w ilości 𝑚̇1 = 0,5 kg/s oraz nasycona para wodna
o parametrach p2 = 4 MPa, x2 = 0,8. Za mieszalnikiem para jest dławiona adiabatycznie
izentalpowo do ciśnienia p4 = 1,00 MPa, a następnie płynie do turbiny parowej, w której
rozpręża się izentropowo. Para opuszczająca turbinę ma parametry p5 = 10 kPa, x5 = 0,9.
Obliczyć moc turbiny.

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ