Witam, bardzo bym prosił o pomoc w rozwiązaniu zadania:
Waga zbiornika wypełnionego azotem zmniejszyła się o 3 kg na skutek wypuszczenia części
gazu do otoczenia o temperaturze 293,2 K. Odczytany na manometrze spadek ciśnienia przy
spełnionym warunku zrównania się temperatury gazu z temperaturą otoczenia wyniósł
Δp = 0,2 MPa. Obliczyć objętość zbiornika.
Pozdrawiam
Termodynamika.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Termodynamika.
W szkole średniej na pewno było r-nie Clapeyrona:
\(pV = nRT\) zastosuj je 2x.
\(pV = nRT\) zastosuj je 2x.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl