Firma produkująca tradycyjne stroje małopolskie ma funkcję produkcji:
Q= 5K+L
gdzie: Q – dzienna wielkość produkcji w sztukach; K – nakład kapitału; L – nakład siły roboczej; r -cena usługi jednostki kapitału; w – cena za usługę jednostki czynnika pracy (płaca)
Cena jednostki kapitału r=20, a płacy w=5. Wyznacz najniższy koszt wytworzenia produkcji Q=35
Właściciel postanowił podwoić produkcję poprzez zatrudnienie pracowników na drugiej zmianie pracy. Spowoduje to intensywniejsze zużycie maszyn i w konsekwencji wzrost ceny nakładu kapitału do poziomu r=15. Czy będzie miało to wpływ na zmianę optymalnej kombinacji czynników produkcji?
Proszę o wytłumaczenie z góry dziękuję.
Rozwiaz zadanie z mikroekonomi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij