geometria - wyznaczyć krzywiznę

Pytania o rozwiązania zadań.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
suinnmoo
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 11
Rejestracja: 18 kwie 2020, 18:56
Podziękowania: 4 razy

geometria - wyznaczyć krzywiznę

Post autor: suinnmoo »

Wyznaczyc krzywizne i skrecenie (o ile istnieje) nastepujacych krzywych
1.
\(\gamma(t) = (2t + 1;-t; 3t + 2), t \in [0; 2],\)
2.
\(\gamma(t) = (t; t; t^{2}), t \in [0; 1],
\)

Wiem, że trzeba policzyć pochodne 1-3 rzędu
czyli
1)
\(\gamma'(t)=(2,-1,3) \\
\gamma''(t)=(0,0,0) \\
\gamma'''(t)=(0,0,0)\)


2)
\(\gamma'(t)=(1,1,2t) \\
\gamma''(t)=(0,0,2) \\
\gamma'''(t)=(0,0,0)\)


i później we wzorach było coś z iloczynem kartezjańskim(?), ale nie za bardzo to rozumiem, więc jakby ktoś mógł wytłumaczyć
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: geometria - wyznaczyć krzywiznę

Post autor: korki_fizyka »

Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ