Ekonometria szeregi czasowe/ dane przekrojowe/ MNK

Pytania o rozwiązania zadań.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
_justyna1201_
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 13
Rejestracja: 21 lis 2019, 11:37
Podziękowania: 4 razy

Ekonometria szeregi czasowe/ dane przekrojowe/ MNK

Post autor: _justyna1201_ »

W działającym od 10 lat biurze turystycznym badana jest zależność miedzy kwartalnym zyskiem brutto (yt w tys. zł.), a liczbą klientów którzy skorzystali z oferty biura (xt1 w setkach osób). Dane za 6 poprzednich lat przedstawiono poniżej. Przeprowadź podstawową analizę ekonometryczną budując model, w którym oprócz wpływu liczby klientów uwzględniono także trend liniowy czyli zmienną czasową t postaci: yt= \beta 0+ \beta 1xt1+ \beta 2t+ \varepsilon
1. Określ typ analizowanych danych: przekrojowe czy szeregi czasowe?
2. Jeśli przedmiotem modelowania są dane przekrojowe określ, co jest pojedynczym obiektem/ jednostką badania, ......
3. Jeśli przedmiotem modelowania są szeregi czasowe, określ jednostkę czasu/ częstotliwość obserwacji,.......
4. Podaj liczbę obserwacji (T) oraz liczbę wszystkich parametrów strukturalnych (k = K+1): T=...., k=.....
Oszacuj parametry strukturalne modelu, wykorzystując Metodę Najmniejszych Kwadratów (MNK), potrzebujemy zbudować najpierw macierze x i y.
Zapisz oszacowaną postać równania modelu.
Zinterpretuj uzyskane oceny parametrów.
Dane:
t xt yt
1 5 21
2 6 23
3 8 24
4 9 26
5 10 27
6 12 28
7 15 29
8 15 30
9 16 28
10 14 30
11 15 32
12 16 30
13 17 31
14 18 30
15 16 30
16 16 31
17 14 29
18 14 27
19 15 29
20 17 31
21 18 32
22 19 34
23 20 35
24 20 36
Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu tego zadania, najlepiej z podaniem funkcji excela przy pomocy których można wykonać to zadanie. Każda pomoc na wagę złota! :)
ODPOWIEDZ