Procent energii zawartej w głownym listku sygnału

Pytania o rozwiązania zadań.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
pomiatacz
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 8
Rejestracja: 01 lut 2017, 19:02
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Procent energii zawartej w głownym listku sygnału

Post autor: pomiatacz »

Witam mam zadanie, w którym muszę skorzystać z twierdzenia Parsevala.
Widmo danego sygnału wyszło mi w postaci \(x( \omega) =A \cdot T \cdot Sa \frac{\omega \cdot T}{4} \).
Mam też podpowiedź, że w tym zadaniu należy skorzystać z specjalnej funkcji si(x) - sinus całkowy.
Najpierw muszę obliczyć \(x(\omega) ^{2} \), a potem scałkować to w odpowiednich granicach i nie mam pojęcia jak to się odnosi do sinusa całkowego. Czy ktoś mógłby mnie jakoś bardziej nakierować.
ODPOWIEDZ