Optymalizacja

Pytania o rozwiązania zadań.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Dayans9
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 03 lut 2020, 16:49
Płeć:

Optymalizacja

Post autor: Dayans9 »

Algorytm najszybszego spadku.
Bardzo proszę o pomoc, nie wiem jak dalej ruszyć to zadanie
Q(x,y) = (x-2)^4(x-2y)^2
x0 = [0,3]
Q(x,y)=x^4-8x^3+25x^2-4xy-32x+4y^2+16
\frac{\delta Q}{ \delta x} = 4x^3 - 24x^2 +50x - 4y + 32
\frac{\delta Q}{ \delta y} = 8y-4x
GradientQ(x,y) = [20,24]
d0= [-20,-24]
Q(x0+Lambda0*d0)=Q([0,3] + Lambda0 * [-20,-24]=
Wiem że tutaj mamy podstawić za x i y do funkcji celu wynik z działania wyżej ale nie potrafię go wyliczyć
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Optymalizacja

Post autor: korki_fizyka »

Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ