Witam,
proszę o pomoc w rozwiązaniu zadań z matematyki dyskretnej i krótkiego komentarza jak do tego podejść.
1. Zaznacz w układzie współrzędnych zbiór spełniania funkcji zdaniowej (x,y): x *y <2
2. Zaznacz w układzie współrzędnych zbiór spełniania funkcji zdaniowej (x,y): y > ln ∣x∣
Z góry dziękuję za pomoc:-)
Zbiór spełniania funkcji zdaniowej
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 4
- Rejestracja: 27 sty 2020, 19:58
- Podziękowania: 1 raz
- Płeć:
- Jerry
- Expert
- Posty: 3458
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1895 razy
Re: Zbiór spełniania funkcji zdaniowej
1. Narysuj w \(\mathbb{R}^2\) hiperbolę o równaniu \(x\cdot y=2\). Podzieli ona płaszczyznę na trzy otwarte obszary. W jednym z nich (zawierającym \((0, 0)\)) spełniona jest dana nierówność
2. Narysuj wykres funkcji \(y=f(x)=\ln|x|\wedge x\ne 0\). Dana nierówność spełniona jest "nad tym wykresem"
Pozdrawiam
2. Narysuj wykres funkcji \(y=f(x)=\ln|x|\wedge x\ne 0\). Dana nierówność spełniona jest "nad tym wykresem"
Pozdrawiam