Obliczanie pól figur

Pytania o rozwiązania zadań.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
lo bar
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 20 gru 2019, 17:56
Podziękowania: 2 razy
Płeć:

Obliczanie pól figur

Post autor: lo bar »

Witam, mam zadanie co prawda ze statystyki ale trzeba obliczyć pole figur przedstawionych na osi xy. Problem dla mnie stanowi zrozumienie dlaczego np. przy obliczaniu podstawy trójkąta lub trapezu do równania podstawia się że pole = 1. Kiedy stosuję się tego typu zapis, czy tylko w wypadku obliczania największej podstawowej figury?
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Obliczanie pól figur

Post autor: korki_fizyka »

Wątpię żeby ktokolwiek zrozumiał o czym tu prawisz :?
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
lo bar
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 20 gru 2019, 17:56
Podziękowania: 2 razy
Płeć:

Re: Obliczanie pól figur

Post autor: lo bar »

Ok, przepraszam postaram się jaśniej.
Np. Nie mając podanych podstawy i pola trójkąta:
1/2*a*2=1
Z tego równania według naszego wykładowcy można wyliczyć "a".
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Obliczanie pól figur

Post autor: radagast »

lo bar pisze: 30 gru 2019, 18:32 Ok, przepraszam postaram się jaśniej.
Np. Nie mając podanych podstawy i pola trójkąta:
1/2*a*2=1
Z tego równania według naszego wykładowcy można wyliczyć "a".
no pewnie , że można: \( \frac{1}{2} \cdot a \cdot 2 =1 \So a=1\) :)
(coś Ci nie idzie z wyłuszczaniem problemu :( )
ODPOWIEDZ