9^(x+ pierwiastek z (x^2-1)) - 2*3^(x+ pierwiastek z (x^2-1) > 3
wychodzi mi sprzeczność w pierwszym przypadku, gdy 1-x>0
nierówność potęgowa
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Rozkręcam się
- Posty: 41
- Rejestracja: 03 mar 2019, 20:54
- Podziękowania: 11 razy
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: nierówność potęgowa
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Re: nierówność potęgowa
\(9^{x+\sqrt{x^2-1}}-2\cdot 3^{x+\sqrt{x^2-1}}-3>0\)
\(x^2-1\ge 0\\|x|\ge 1\\x\in (-\infty ;-1> \cup <1;+ \infty )\\3^{x+ \sqrt{x^2-1} }=t\;\;\;\;\;i\;\;\;\;\;\;t>0\\t^2-2t-3>0\\(t+1)(t-3)>0\;\;\;i\;\;\;t>0\\t\in(3;+\infty)\;\;\;\;czyli\;\;\;\;\;3^{x+\sqrt{x^2-1}}>3^1\\x+ \sqrt{x^2-1}>1\\ \sqrt{x^2-1}>1-x\\x^2-1>(1-x)^2\\2x>2\\x>1\\Z_r=(1;+ \infty )\)
\(x^2-1\ge 0\\|x|\ge 1\\x\in (-\infty ;-1> \cup <1;+ \infty )\\3^{x+ \sqrt{x^2-1} }=t\;\;\;\;\;i\;\;\;\;\;\;t>0\\t^2-2t-3>0\\(t+1)(t-3)>0\;\;\;i\;\;\;t>0\\t\in(3;+\infty)\;\;\;\;czyli\;\;\;\;\;3^{x+\sqrt{x^2-1}}>3^1\\x+ \sqrt{x^2-1}>1\\ \sqrt{x^2-1}>1-x\\x^2-1>(1-x)^2\\2x>2\\x>1\\Z_r=(1;+ \infty )\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
-
- Rozkręcam się
- Posty: 41
- Rejestracja: 03 mar 2019, 20:54
- Podziękowania: 11 razy
Re: nierówność potęgowa
wszystko fajnie ale nie ma założeń, że 1-x musi być większe od zera żeby móc podnieść do kwadratu oraz nie ma założenia drugiego przypadku, w którym 1-x jest mniejsze od zera i wówczas wychodzi tożsamość.
W pierwszym przypadku wychodzi mi sprzeczność tzn gdy 1-x>0 --> x<1 biorąc część wspólną z dziedziną wychodzi od minus nieskończoności do -1
a potem po podniesieniu do kwadratu otrzymujemy x>1 co wgl nie wpada do dziedziny... czy robię gdzieś błąd?
W pierwszym przypadku wychodzi mi sprzeczność tzn gdy 1-x>0 --> x<1 biorąc część wspólną z dziedziną wychodzi od minus nieskończoności do -1
a potem po podniesieniu do kwadratu otrzymujemy x>1 co wgl nie wpada do dziedziny... czy robię gdzieś błąd?