zbadaj ograniczoność ciągu

Pytania o rozwiązania zadań.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
sopczi2001
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 41
Rejestracja: 03 mar 2019, 20:54
Podziękowania: 11 razy

zbadaj ograniczoność ciągu

Post autor: sopczi2001 »

a) an= 2n/n!

b) an=pierwiastek n-tego stopnia z 5 -1
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: zbadaj ograniczoność ciągu

Post autor: kerajs »

Oba ciągi są malejące.
Pierwszy maleje od a_1=2 do granicy równej 0, a drugi od b_1=4 do granicy także równej 0.
ODPOWIEDZ