zbadaj ograniczoność ciągu
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Rozkręcam się
- Posty: 41
- Rejestracja: 03 mar 2019, 20:54
- Podziękowania: 11 razy
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
Re: zbadaj ograniczoność ciągu
Moim zdaniem można to rozumieć na trzy sposoby:
1)\(a_n= \left(\cos(n^3-n^2+n) \right) \frac{(3n+1)}{n} \) i wtedy jest ograniczony , bo to iloczyn ciągów ograniczonych
2) \(a_n=\cos \left( \frac{(n^3-n^2+n)(3n+1)}{n}\right) \) i wtedy jest banalnie ( więc pewnie nie o to chodzi)
3) \(a_n={\cos \left( (n^3-n^2+n)(3n+1)\right) }*\frac{1}{n} \) i wtedy jest ograniczony , bo to iloczyn ciągów ograniczonych
1)\(a_n= \left(\cos(n^3-n^2+n) \right) \frac{(3n+1)}{n} \) i wtedy jest ograniczony , bo to iloczyn ciągów ograniczonych
2) \(a_n=\cos \left( \frac{(n^3-n^2+n)(3n+1)}{n}\right) \) i wtedy jest banalnie ( więc pewnie nie o to chodzi)
3) \(a_n={\cos \left( (n^3-n^2+n)(3n+1)\right) }*\frac{1}{n} \) i wtedy jest ograniczony , bo to iloczyn ciągów ograniczonych