Rezonans równoległy w obwodzie RLC

Pytania o rozwiązania zadań.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Bnsn1399
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 28
Rejestracja: 22 paź 2016, 18:14
Podziękowania: 2 razy

Rezonans równoległy w obwodzie RLC

Post autor: Bnsn1399 »

Warunek rezonansu równoległego w obwodzie to część urojona admitancji równa 0. Czy tyczy się to całego obwodu, czy tylko części w której zachodzi rezonans? Mam w książce obwód, o którym jest powiedziane, że zachodzi w nim rezonans równoległy i chciałam sprawdzić, czy rzeczywiście ten warunek się zgadza. Część urojona admitancji wychodzi 0 ale tylko dla elementów połączonych równolegle, część urojona admitancji wypadkowej obwodu nie równa się 0.
To schemat tego obwodu:
https://media.discordapp.net/attachment ... height=670
Dane: \(R_1 = 1 \Omega , R_2=2 \Omega , L_1=1H, L_2=2H, C_1=1/4F, C_2=1/2F, \omega = 1 \frac{rad}{s}\)
ODPOWIEDZ