Ekonometria - zadania pochodne?

Pytania o rozwiązania zadań.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
styja
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 06 maja 2019, 20:16

Ekonometria - zadania pochodne?

Post autor: styja »

Dzień dobry,

Potrzebuje pomocy, kompletnie tego nie rozumiem :/ Jakim cudem to się liczy, że wynik to 12,92 oraz 88640:

1. Przykład:
\(e^{(0,359+0,028*75+0,01*10)}=12,92\)

2. Przykład:
\(Q=e^{2,54}*10000^{0,58}*1500^{0,48}=88640\)

Z góry dziękuje za pomoc
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Ekonometria - zadania pochodne?

Post autor: korki_fizyka »

styja pisze:Dzień dobry,

Potrzebuje pomocy, kompletnie tego nie rozumiem :/ Jakim cudem to się liczy, że wynik to 12,92 oraz 88640:

1. Przykład:
\(e^{(0,359+0,028*75+0,01*10)}=12,92\)
Normalnie dodajesz potęgi: 0,359 + 2,1 + 0,1 =2,559 a następnie podnosisz liczbę e do tej sumy: \(e^{2,559} \approx 12,92\) tę ostatnią czynność robi za ciebie kalkulator.
styja pisze: 2. Przykład:
\(Q=e^{2,54}*10000^{0,58}*1500^{0,48}=88640\)
tutaj najpierw potęgujesz, a następnie mnożysz 3 czynniki: \(Q \approx 12,67967 \cdot 208,92961 \cdot 33,45984 \approx 88640,41657 \approx 88640\).
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ