rozwiązać równanie różniczkowe Bernoulliego

Pytania o rozwiązania zadań.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
LuckyLuck
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 217
Rejestracja: 03 lut 2019, 16:42
Podziękowania: 96 razy
Płeć:

rozwiązać równanie różniczkowe Bernoulliego

Post autor: LuckyLuck »

rozwiązać równanie różniczkowe Bernoulliego
\(y'- \frac{y}{x}= \frac{1}{2y}\)
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

\(2yy'- \frac{2}{x} y^2=1\\
t=y^2 \So t'=2yy'\\
t'- \frac{2}{x}t=1\)

a to jest już równaniem liniowym.
LuckyLuck
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 217
Rejestracja: 03 lut 2019, 16:42
Podziękowania: 96 razy
Płeć:

Post autor: LuckyLuck »

czy będzie \(t= \frac{ \sqrt{x} }{c}\) ?
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

Nie.
Równanie jednorodne:
\(t'= \frac{2}{x}t \\
\frac{1}{t}dt= \frac{2}{x} dx\\
\ln t=2 \ln x+C\\
t=Cx^2\)

Teraz należy uzmiennić stałą.
ODPOWIEDZ