udowodnij

Pytania o rozwiązania zadań.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
enta
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 619
Rejestracja: 18 mar 2018, 13:33
Podziękowania: 206 razy
Płeć:

udowodnij

Post autor: enta »

kompletnie nie rozumiem o co w tym chodzi
Funkcje podłoga i syfit typy \(R \to\)Z są zdefiniowane następująco
podłoga x podłoga=n, wtw \(n \le x < n+1 ~~wtw~~ x-1<n \le x\)
sufit x sufit=n wtw \(n-1<x \le n ~~wtw~~ x \le n<x+1\)
Niech x, y \(\in R\) oraz \(n \in Z\). Udowodnij, ze podłoga x podłoga wtw x<n
enta
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 619
Rejestracja: 18 mar 2018, 13:33
Podziękowania: 206 razy
Płeć:

Post autor: enta »

Nie mogłam znaleźć jak wpisać podłogę i sufi, bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu tego zadania
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

Napisz to porządnie, zwłaszcza ostatnie zdanie zadania.
Kody podłogi i sufitu : paragraf 2.9 w https://www.matematyka.pl/latex.htm
Symbol \(\iff\) masz wśród przycisków po prawej stronie okna odpowiedzi (czwarty w trzecim rzędzie)

Po co w zadaniu określasz \(y\) skoro później go nie używasz?
ODPOWIEDZ