Oblicz pole ograniczone krzywymi

Pytania o rozwiązania zadań.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
ionny
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 23
Rejestracja: 05 maja 2017, 23:43
Podziękowania: 14 razy
Płeć:

Oblicz pole ograniczone krzywymi

Post autor: ionny »

Oblicz pole ograniczone krzywymi
y=e^x
y=e^(-x)
x=1
najwiekszy problem jest z ta liczba eulera, zawsze jak ja widze nie mam pojecia jak sie tym zajac :(
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

\(P= \int_{0}^{1}(e^x-e^{-x})dx =e^x+e^{-x}|_{0}^{1}=e+e^{-1}-(e^0+e^{-0})=e+ \frac{1}{e}-2\)
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Oblicz pole ograniczone krzywymi

Post autor: panb »

rys.png
rys.png (11.95 KiB) Przejrzano 1134 razy
Rysunek jest tylko do odczarowania tego e.
\(P= \int_{0}^{1} (e^{x}-e^{-x})dx= \int_{0}^{1}e^{x}dx- \int_{0}^{1}e^{-x}dx =e+ \frac{1}{e}-2\approx1,062\)
ODPOWIEDZ