Dziedzina naturalna funkcji

Pytania o rozwiązania zadań.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
mili123
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 11 lut 2019, 13:33

Dziedzina naturalna funkcji

Post autor: mili123 »

\(\sqrt{arc\cos \frac{1+x^2}{9-x^2} }\)

czy mając jedno z takich założeń \(arc \cos \frac{1+x^2}{9-x^2} \ge 0\) jak pozbyć się arc cos? Czy wtedy można obłożyć nierówność obustronnie cosinusem i wyznaczyć z przedziału [-1,1]?
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

Nie przejmuj się nieujemnością arcusa cosinusa. On jest taki w całej dziedzinie.
Zadbaj, żeby \(-1\le \frac{1+x^2}{9-x^2} \le 1\).
ODPOWIEDZ