proszę o pomoc w zadaniach!

Pytania o rozwiązania zadań.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
natalinka99
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 14 lis 2018, 12:57
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

proszę o pomoc w zadaniach!

Post autor: natalinka99 »

Zad1. Ciąg określony jest wzorem ogólnym an=n^{2} - 4. Dla jakiego n an=0.
Zad2. Dany jest ciąg arytmetyczny o wyrazie ogólnym an=4n-7. Wyznacz różnice tego ciągu.
Zad3. Ciąg (bn) ma wzór ogólny bn=-3n+12, n \in N+. Dla jakiego n wyrazy ciągu (bn) są dodatnie.
Zad4. Dziesiąty wyraz ciągu arytmetycznego jest równy 25, jedenasty jest równy 30. Wyznacz a1
Zad5. Liczby 4x+5,x,7 tworzą w podanej kolejności ciąg arytmetyczny. Wyznacz liczbe x.
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

Instrukcja obsługi DIY

ad 1
  • Dla jakich naturalnych n, \(\,\,n^2-4=0\) ? Kto pomyśli, może zgadnie.
ad 2
  • Oblicz \(a_1\) i \(a_2\), a potem ODEJMIJ: \(r=a_2-a_1\)
ad 3
  • rozwiąż nierówność \(b_n>0\) tylko pamiętaj, że \(n\in \nn_+\)
ad 4
  1. oblicz różnicę: \(r=a_{11}-a_{10}\)
  2. skorzystaj z wzoru: \(a_{11}=a_1+10r\)
  3. oblicz niewiadome \(a_1\)
ad 5
  1. Skorzystaj z własności ciągów arytmetycznych.
    • wśród trzech kolejnych 2 razy środkowy równa się sumie skrajnych
    czyli po ludzku: 2x=7+4x=5
  2. oblicz stąd x
Życzę dobrej zabawy! :)
natalinka99
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 14 lis 2018, 12:57
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Post autor: natalinka99 »

Dziękuję za odpowiedź naprawdę wiele mi pomogła! Liczę na konkretną odpowiedź z góry dziękuję :)
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

naucz się przynajmniej zapisu w LaTeXie :!:
viewtopic.php?f=9&t=86598&p=315081#p315081
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
natalinka99
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 14 lis 2018, 12:57
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Post autor: natalinka99 »

Chyba treść jest ważna a nie zapis :) oczekuje na odpowiedź a nie głupie komentarze nie pozdrawiam :)
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

a my oczekujemy, że w końcu zaskoczysz :D
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
natalinka99
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 14 lis 2018, 12:57
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Post autor: natalinka99 »

Nie muszę nikogo zaskakiwać, poprosiłam tylko o pomoc a nie o głupie opinie i komentarze :)
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

no to dostałaś już taką pomoc od panb 8 godzin temu, teraz praca własna ;)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ