Automatyka. Kilka różnych zadań.

Pytania o rozwiązania zadań.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kwietnio94
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 20
Rejestracja: 24 kwie 2014, 21:58
Podziękowania: 3 razy
Płeć:

Automatyka. Kilka różnych zadań.

Post autor: kwietnio94 »

Mam kilka zadań z platformy elearning z automatyki, z którymi nie mogę się poradzić, a nie chcę robić osobnych tematów dla każdego z zadań, dlatego tutaj umieszczam cztery zadanka.

1. Pewien układ opisany jest równaniem różniczkowym:

6q¨(t)+9q˙(t)+3q(t)=u(t)

Wyznaczyć transmitancję operatorową układu.

2.Pewien układ opisany jest równaniem różniczkowym:

5q¨+5q˙+7q=u

przyjmując zmienne stanu :

x1=qx2=q˙

wyznaczyć współczynniki macierzy A równań stanu:

X˙=AX+BUY=CX+DU

3.Transmitancja operatorowa układu wynosi:

G(s)= 5s+5

Wyznaczyć odpowiedź układu y(t)=L−1{G(s)U(s)} dla u(t)=δ(t).

4.Transmitancja operatorowa układu wynosi:

G(s)= 2s+2

Wyznaczyć odpowiedź układu y(t)=L−1{G(s)U(s)} dla u(t)=1(t)

Najbardziej zależy mi na zadaniu 2 i 4, ale będę bardzo wdzięczny, jeżeli ktoś rozwiąże wszystkie zadania.
ODPOWIEDZ