Bryły

Pytania o rozwiązania zadań.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Anastazja1
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 8
Rejestracja: 03 kwie 2018, 09:16
Płeć:

Bryły

Post autor: Anastazja1 »

a) Wyznacz wierzchołki i objętość bryły ograniczonej płaszczyznami: x=1 y=2 z=-1 x+2y-2z=1
b) Znajdź ścianę o największym polu i skonstruuj wysokość opuszczoną na tę ścianę
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Bryły

Post autor: radagast »

Anastazja1 pisze:a) Wyznacz wierzchołki i objętość bryły ograniczonej płaszczyznami: x=1 y=2 z=-1 x+2y-2z=1
Na początek zauważmy, że to czworościan, a więc ostrosłup o podstawie trójkąta. Ma 4 wierzchołki:
\(\left( 1,2,-1\right);\left( 1,2,2\right) ; \left( 1,-1,-1\right);\left( -5,2,-1\right)\)
Teraz wyznaczyć trzy wektory rozpinające ten czworościan. I policzyć objętość (np tak jak tu: https://www.matematyka.pl/23229.htm)
Napisz co Ci wyszło (albo melduj z czym problem), to pomogę z b) ;)
ODPOWIEDZ