Równanie płaszczyzny

Pytania o rozwiązania zadań.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Anastazja1
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 8
Rejestracja: 03 kwie 2018, 09:16
Płeć:

Równanie płaszczyzny

Post autor: Anastazja1 »

Napisz równanie płaszczyzny przechodzącej przez punkt A=(2,5,-2) i zawierającej oś Oz
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

Skoro zawiera OZ to także punkt (0,0,0) i zaczepiony w nim wektor [0,0,1] .
\(\vec{n}=[0,0,1] \times [2,5,-2]=[-5,2,0] \\
P: \ \ -5(x-0)+2(y-0)=0\)
ODPOWIEDZ