Rozkład LU

Pytania o rozwiązania zadań.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Jarxinho
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 63
Rejestracja: 19 mar 2015, 19:18
Podziękowania: 21 razy
Płeć:

Rozkład LU

Post autor: Jarxinho »

Cześć
Proszę o pomoc, krok po kroku.

Znaleźć rozkład A=LU, następnie korzystając z rozkładu znaleźć macierze \(L^{-1}\),\(U^{-1}\),\(A^{-1}\)

A=\begin{bmatrix}1& 1&2 \\ 0&-1&1\\-1&0&-7 \end{bmatrix}
Jarxinho
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 63
Rejestracja: 19 mar 2015, 19:18
Podziękowania: 21 razy
Płeć:

Post autor: Jarxinho »

Obliczyłem L oraz U
L = \(\begin{bmatrix}1& 0&0 \\ 0&1&0\\-1&-1&1 \end{bmatrix}\)
U = \(\begin{bmatrix}1& 1&2 \\ 0&-1&1\\0&0&10 \end{bmatrix}\)
Proszę o weryfikację czy jest dobrze.
Jak teraz obliczyć \(L^{-1},U^{-1},A^{-1}\)?
ODPOWIEDZ